Friday, December 4, 2009

excident + ilang hp w980 + ilang dompet : november yg suweyyyy?????????

bulan november tahun 2009 dan mcm2 perkara suwey kena kat aku.....nk tahu hape dia?

1) interview graduan 31 oktober - 14 november
kalo nk tw bace entry bwh ni..

2) 24hb excident
dah la excident langgar anjing...hape la.....teruk xteruk la...sakit r gak....
jadi biool otak aku beberapa hari...
kesudahannye?
motor aku kena repair RM 60...tu pon ada yg xtukar...
maseh boleh digunakan kalo xtukar....
nk upoload gmbr xde r....
hp aku ilang...so xleh upload gmbr...
lepas excident 1 2 hari je bwk moto mcm sipot..
lepas2 rempit blik r...

3) 28 hb ilang dompet + ilang hp
aku pon xpaham mcne leh ilang....
mase blik keje aku da letak dlm beg....
kan aku lepas excident...aku pakai trek suit...
aku letak dlm beg je r.....
aku letak dlm seat bwh motor tu...
cnfirm xjatuh punye la....
tup tup blik umah tinggal hp mxs aku je ada....
hp clcom n dompet aku xde....
wth...depan mata aku je....
xkan leh ilang.......
aku rase ada toyol anbek la.....
brg2 yg terkandung dlm dompet gue :
- kad pengenalan
- lesen
-kad atam bsn n bank islam
- kad matrix uitm (2 keping.juga merangkap kad atm bank islam)
- bonus link, kad ria...
- duit RM 36 (kalo beli bio oil pon ok gak....sebab time rehat aku g ushar benda tu)
benda yg terkandung dlm hp aku?
- sume contact number aku save dlm hp ni...
sebab dia punye kapasity 8gb built in....
hp aku lg satu memory kad dah xcukup...

kalo ilang dompet xpe lg....jgn ilang hp....
nanti nk cntct member2 susah plak.....
mlm tu jugak dua2 belah ketiak aku gatal yg amat sampai sekarg...
jadah pe....aku xpakai deodoran pon...
nk gatal mende.....ni mesti something wrong somewhere ni...

mcm2 jugak le dugaan aku nk wat ic, lesen, atm bru pon aku alami...
1) nk g lapoo polis...
hari first g balai polis...rupenye2 balai polis da tukar tempat len...
hari second g le balai polis tu...tengah2 syok polis tu wat report.,....
tetibe pc dia tertutup sendiri......
da setel wat report...polis tu suwuh datang esok mintak cop...
adeh la...dia ingt aku nk jd polis ke asyik kena datang balai je...

2) nk wat kat atm..
sebelom g keje aku, konon2 nk setel wt kad bank dulu...
first g bank islam...bukak kul 9.30...
jadahnye aku keje msuk kul 10.00
xpe...aku g bsn....bukak kul 9...
msuk2 je aku ckp la nk wat kad atm....
dia suwuh aku dtg len kali sebab aku xbwk buku bank....
mmm....naseb le badan...

hari ni aku cuti konon2 nye nk wat ic, lesen, kad atm la....
dr pagi kul 7 sampai skrg kul 1 tengah hari ujan.....
mcne aku nk g?
kalo aku g jpn...cnfirm dia da xbukak no da....
nk hbskan no pg td....
adeh la...
nape la ada je benda aku nk buat tp byk sungguh halangn....

walaumcne pon aku redha gler...aku nk nages pon da xlarat nages...redha je la kan....

p/s : kowang pernh alami peristiwa sesuwey aku x?huhu

Wednesday, November 25, 2009

31 oktober - 14 november summary..........



pada tarikh diatas aku pergi pemilihan pegawai graduan kali ke 23....mase pemilihan garduan juga dibuat pemilihan kadet tjp ke 74......ini la kisah2 nye sebagai rumusan.....



31 oktober 2009
hari pendaftaran dan first time aku sampai kelantan...aku kena melapor kat kem desa pahlawan kelantan...
sampai di dewan mssdp, aku tgok ramai gler lelaki...pompuan berapa kerat je....
kira aku hebat la kan berada disampaing ramai lelaki...cewahh....
mase di sana, aku jumpa ramai member palapes uitm dan ramai jugak palapes dr u len...
aku jumpe si rona aka joe aka syapik jemain....dan dan dia jumpe aku butang dia tercabut..
poodahh.....taktik nk menakel aku konon...
aku juga diberi no badan H234.....
adakah no ni bertuah?


pada hari itu gak aku dilantik menjadi ic atau ketua bg wanita....jadahnye ic pendek..wakakakka.....

1 november 2009
hari ni berpakain pt sebab ada ujian iq test dan isi borang....borang hape ntah aku da lupe...iq test simple je mcm soklan mase nk msuk palapes...sejibik...
start arini da ramai laki2 ushar2 aku...wah mantopp aku.....kanak2 dak kadet tjp pon nk mengayat aku.....lantak kamoo le...
petng tu...disebabkan permaianan dimanolopli dak lelaki..aku decide nk wat jog sekitar dewan je...rona pon join aku sekali lari...
ramai laki2 jeles tgok aku lari dgn rona...wakakak

2 november 2009
hari ni ade ujian merancng n personaliti...
soalan merancng kacang seh....soalan personaliti pasal diri kita.lepas tu ada public speaking....tajuk yg aku bg 1malaysia...gempak seh....dak len bg tjuk pasal my state...adeh xsetaraf tol la dgn degree yg dowang ade....ada jugak yg xbercakap lngsung...tayang gigi watoe...at the end aku dpt pujian...mekasehhhhhhhhhhhhhhh

3 november 2009
medical check up bg dak graduan n separuh dak kadet yg xsetel lg..
time aku pekse darah...aku ade problem darah.....
bebrpa kali staff tu check..aku stil ada benda yg same.....sedey wooo......
last sekali staff tu bwk aku p dlm bilik...
cek lg sekali...mcm2 dia tye......
last sekali aku ok....
ramai dak2 graduan ingt aku ade hiv sebab dowang test guna hiv tester...
sebenarnye aku ok....

4 november 2009
medical check up dan penyingkiran sape yg xlepas medical check up..
mase diumumkan no h234.....aku terus sedey.....
wth aku ade peyakit tu.....
selama aku trng palapes xde mslh pon.....
simptoms2 yg di beritahu oleh dok tu xde lngsng kat aku......
ada koruption berlaku......
kowang bygkan la....
dlm 15 org perempuan....
9 disingkir mslh kshtan....
8 dr ktorang ade penyakit yg same...
lg 2 org disingkirkan sebab xlepas test...
so pompuan tinggal 4 je....
4 org tu jumlah yg dowang nak sampai akhir.....
tp dua org yg xlepas medical dibg retest bli....
untulk xnmpklah ade koruption kan.....
aku menangis xhenti2 sampai mlm...

5 november 2009
aku perpakain bju kurung bersam beg aku kononnye nk blik....
dak2 ni sume ada ujian larian 3.2 km...
air mata aku xhenti2 nages...
tp staff kat situ pujuk kami wat blik.....
pegawai2?wat bodoh je....
siap kutuk kami dpn dak len ade la...
ini ke namanye pegawai?
cnfirm ada koruption berlaku.....
aku wat recheck bersama 2 org member aku...
dan alhamdulliah aku clear dr probs tu...
petng tu jugak aku wat ujian larian berserta member aku lg 2 org n 2 lg calon doktor...
aku berlari dgn semangt dlm kehujanan dan hasilnye mase aku....17 ok.............
aku mantap dan aku xkan mengalah disebabkan mslh tu....
mlm tu jugak ada rehearsel untuk first board esok....
pompuan 6 org tu terkejut kami dtg kembali....
aku nk buktikan keadilan milik kami....
hahahaha..........

6 november 2009
first board n paling tinggi full kolonel.....
untuk graduan dimulakan dgn doktor dulu, kagat dan bru kami graduan airforce....
kami pompuan ada 9 org dan turn kami selepas maghrib....
aku duduk tengh2..dan mcm2 tanggungjwab aku perlu wat seperti melapr bg arahan da sebagainye.....
aku rase staff tu mmng saje bg aku duk tengh....
kan aku ade pengalam n mantap...
xkan nk bg dowang2 yg korup ni melaporr....
turn kami masuk....
aku dgn tenang memberi arahan dan melapor.....
soalan first dia tye...sape taw lgu airforce....
wah dlm hati aku...ni peluang aku nk show off ni...
aku pon nyanyi lgu airforce dgn bangganye..hahaha
soaln kedua....
whts ur contribution yg kamu nk wat dlm atm.....
mula2 ikot urutan dr ujung.....tetibe plak...dia pngil aku dulu jwb....
point yg aku bg? koruption koruption n koruption.....
panel2 situ xleh nk bangkang aku....
dan kolonel tu wt kesimpulan xde koruption dlm atm(ye ke?)
kalo calon yg len dia tye mcm2...tp time aku dia bg kesimpulan je....
hahah...poodah...
soalan kedua pasal birokrasi...ape tu?aku xjwb r....aku diam je...tp kolonel tu tye aku..
hah 234, muka kamoo mcm nk jwb je...hahah...mane de....kita kn pnadai berlakon k....
tim2 baik tengh berdiri...ada sowang calon tumbng.....wth time dlm ekon pon leh pengsan.....
adehh laa......

7 november 2009
pg tu xde pape aktiviti...jz turn dak kadet g board...kami sume lepak2 men sukan....
mlm tu ade pangilan tergempar.....kolonel nk jumpa kami......
mlm tu ade penyingkiran.....
mlm tu jugak mejar tu umumkan sape yg layak n dimsukkan kecwang mane....
samaada air trafic, air defence, material n urusetia....
yg tumbng dlm board pon dpt jugak.....cwgn air trafic plak tu...ah korup..
tup tup tup...nama aku tersenarai dlm material bersama dgn lg 5 org....alhamdulliah.....
total yg terpilih 28 org je....

8 november 2009
pg tu xde pape men sukan je....n aku pon sambut la dak2 yg tewas ni untuk pulang...seey woooo......kowang bygkan la mostky yg dpt lebey dr separuh xlepas larian 3.2 km....so kesimpulan?korup........

9, 10, 11 november 2009
xde wat pape........men sukan..blah blah blah....
9 hb penyingkiran dak kadet.....
rona?cian dia.....nages xhenti2...
aku paham beb perasaan ko....
11 hb calon graduan yg xlepas larian wat larian lg sekali....ada ok ada x...huh....ntah pape ntah...

12 november 2009
final board......sebelom calon airforce msuk ade interview dgn sape ntah......soalan dia tye aku...whats ur height...lex r aku taw aku pendek.....tp pendek bkn penentu segala2ye...dlm borad pin 2 star tu pon tye soalan yg same....jd perdebatan kejap pasal tinggi aku...hah.....pedulik pe aku.....lastly dato tu umumkan kami akan melapor ke ktu pada 23 feb 2010...alhamdulilah....

13 november 2009
pergerakan balik ke umah masing2.....sebelom kami blik....diumukan lg 5 org reserve yg akan join kami...so total kami 32 org...
sayu je nk tinggalkan mssdp....
staff2 yg byk bg sokngn kat aku..mekasehhhh especially cik afendi...huhu
aku blik nek bas bersama teeettt..................



pintu luar kem desa pahlawan.........aku sudah tinggal jejak ku disana..anda bler lg?


p/s : itu la summary cerita aku.......selain dr itu ramai peminat aku kat sane...xpaham tol la...kanak2 pon leh minat aku...mekasehhhhh

Sunday, November 15, 2009

ntah..

aku nk update blog aku...
tp sumber2 xmencukupi..
bler le member2 aku ni nk send gmbr ni...
adeh...

Friday, October 30, 2009

MACAM2 ADA...

disebabkan permintaan yg ramai dr peminat2 ku...(wah perasan kah aku?)..
aku nk updatela kan blog aku ni ha..
walaupon byk benda xsetel ni...
aku luangkan jugak mase...

firstly......
18 oktober ari tu...
aku konvo...
kiri kanan aku pakai selempang..
aku sowangje x...
xpe...xpakai selempang pon...
aku still first class gak..
opsss poyo kah?suka ati aku la..
ok....untuk tatapan aku bg untuk same itu gmbr aku....
taraaaaaaaa




ok ramai da taw aku sowang pompuan yg macho kan...
time konvo ari tu kena pakai benda alah ni...sebab h1n1..
tp aku sowang je yg pakai benda ni dlm dewan..
kowang tgok sekeliling aku..
mane de pakai...
ish ish...bhye tol mereka...

second...
aku nk g jln2..
sape nk ikot.....
15 hb aku start bloging blik...
tu pon kalo aku rajin...
mood aku?
excited + cuak + takot : xde perasaan...
pape pon thanks kwn2 dr skood aku, kwn blog, tempat keje dan sume2 bg suport n xsabar nk aku update blog...
huh...............hope everything going ok.....

p/s : aaron aziz...ko nk date dgn aku ye...ok aku tunggu kamoo disana....

Friday, September 25, 2009

KO MEMANG KACAK BEB...

dah lame aku xmenulis.....
kalo ada rajin aku update....
ade seseorang tengah mara kat aku eh...
lex r beb...
ko kan kacak mcm aron aziz...

Thursday, September 3, 2009

BEDAK AKU PON ORANG CURI KE??

lepas kasot aku ilang....
bedak baby gohnson n gohnson aku plak ilang....
sengal pe.....
aku bukannye pakai compact powder ke mende...
bedak baby pon bole ilang...
baru 8 9 hengget....
compact powder len la mahal...

adehh...
sape la yg xde duit sangt ni...
beli bedak pon xmampu....
sangap betol la...

bedak aku ilang dlm surau!..
aku letak beg telekong aku dgn bedak aku dlm surau time zohor...
so asar aku nk sembahyang la..
tup tup bedak aku plak ilang....
haram jadah tol la....

hah cter pasal keling plak....
td ade benda berlaku...
aku rase salah dia....
tp dia salahkan benda lain...
pas2 hape lg...
gelabah, kecoh xhbs2 la....
mangkok jamban tol la..

p/s : nape org suke curi brg aku?brg xseberape pon nk curi...xpaham la manusia ni...

Monday, August 31, 2009

KECOH R KELING NI...

weh keling... kalo ko xpuas ati dgn aku ckp je la bhse melayu dgn aku..
ko ckp bhse keling ko tu...
ko ingt aku paham ke...
kalo ko xreti ckp melayu..
ko ckp bi r dgn aku...
tu pon kalo ko reti...

keling ni benda kecik pon nk kecoh...
bodoh,bahlul,tolol....

cilakak tol la...

hah sape lg kecoh..
aku ke keling tu...

p/s : disclamer - entry xde kena mengena nk kutuk kaum kowang....jz expression dr xpuas ati aku....jgn harap aku nk suke kaum kowang sampai bler2....

KO BOLEH KEJE ELOK2 X AMOI???

aku bengang btol la dgn amoi sowng ni...
aku ditempatkan di children department...
yg jaga depatment tu cume aku, sowang dak india dgn amoi ni..
kowng bayangkan la...
kami bertiga kena jaga department tu sebesar satu kedai..
mampos aku....

disebabkan ujug minggu dan esok merdeka...arini aku mmng sangt sebok...
so memng xdak mase nk take cover....
yg aku bengang ni....
sume seluar jeans kami lipat...
dan customer ni pon suke ati dia je men ambek...
kamikan ada boleh tolong ambek kan...
dowang nk gak punggah....
sengal tol.....
setiap kali customer len datang wat benda yg same....
hbis la....da bercampor2...

tu aku xkisah la...
aku pon kemas la blik ikot code num dgn patern n size...
dah le byk.....
aku wat sowang2?
nak mampos...
dah la aku pose.....

aku pon suwuh le amoi ni kemas tempt len...
dia kemas satu tempat je...
sabar je la...
kang aku mara nanti kang....
takot dia ngadu kat boss....

pas2 hambek ko....
ada customer mintak size...
dia pngil aku tolong...
amboi2....kowang ingt aku nk tolong?cett....
aku marah dia...."u cari la sendiri...td sy suwuh u kemas u xwat..."
depan2 customer....
pedulik ape aku..
ade aku kisah....?

amoi ni sangt pemalas....
geram aku....
nak tulis pnjng lg......
kang kowang xlarat bce...
aku pon penat.....


p/s : mood aku arini sngt mcm haram........penat melayan orang...merdeka?mmmm....

Sunday, August 23, 2009

KO XPOSE KE CURI KASOT AKU???

adehh........
sedey sungguh...kasot tu aku syg sgt...
xpuas aku pakai......

pas aku kuar je dari surau pekan aku tu lepas maghrib...
tibe2 kasot aku ilang..
sape wat harta ntah...
jahanam tol....

aku leh cam sape..
sebab yg msuk kuar surau tu xramai...
xpe la....
redha je la....

yg peliknye....
sape la mangkok hayun yg curi kasot bulan2 pose.....
dia xpose pe.....

nape ntah aku xde perasaan sangt kasot aku ilang....
mungkin sebab aku da selalu redha dgn ape yg berlaku kat aku...
huh wateverrrrrrr...

p/s: kasot tu aku tempat taw..bkn cr kat kedai2 bese..huhu....

Friday, August 21, 2009

KEJE XSETARAF...

opsss aku sudah keje....
tp bukan la keje setaraf dgn degree aku..
aku keje yg keje bese2 je...
ala keje budak spm xlepas tu..
msuk kul 10 kuar kul 10...
kowang leh paham la kot keje pe kan....

disebabkan aku bosan menunggu....
aku belasah je keje pape pon.....
hahhaa.....

ok kita cite pasal keje....
bos aku ni baik gler org nye...
tp bini kerek nk mampos..
bg penampar kang baru taw...
lex lex sudey...
tp nseb bek la laki ko baik....

kat tempat tu ramai india.....
aku rimas tol la downg ni ckp bhse dowang..
dah r kuat..
pas2 ade sowang india suke sngt pegang pipi aku...
aku tumbuk kang....
sabar je la...
aku taw la aku comel...
huhu

disebabkan nak raya(eh ye ke?)..
time bulan pose ni....
tempat keje aku bukak awal n totop lewat...
ot banyak r tp sakit r...
huhuh....
xpasal2 at the end nanti berat aku xsampai 40 kg..
hahaha...

k la weh...
aku nk rehat n nk wat terawih...
aku still nk wat terawih walaupon aku blik lewat mlm....
da...

p/s: dan untuk keberapa kalinye....sume pekerja kat situ terkejut dgn umur aku....jwpn mereka "sy xcye..sebab awak nmpk muda"hahaha...mekaseh...

Friday, August 14, 2009

KUANG AJAR KOWANG!!!!!!!!!!!!!!!

aku agak bz sejak akhir2 ni..
bz ape?hah itu kita tak taw...
hehehhe...

ari ni aku plan nk p markas....
tujuan?hahaha...
nak ambek duit elaun latihan lanjutan dan tauliah aku...
berapa?hahahha
1900 lebey gak la...
byk ke?
ok la kan......

disebabkan aku ni penganggur bertauliah(aku da tauliah paham)..
aku pon xde pape plan kat duit tu...
aku simpan je la...
kang sesak2 aku pakai la....
ngeee...

so aku pon plan dgn si tempe ni....
dlm kul 10 kami gerak p markas(tempat dirahsiakan..haha)
sampai2......
cuma ada koperal rizal dan skod aku naiman (nama geli dia masam..hahha) dlm opis...

tn mane?
tn p mencekek dgn sorang kapten darat...
adehh la...
kan da ckp nk dtg...
tup tup p melantak plak....

xpe la.....ambek le elaun pas solat jumaat...
so member2 aku ajak p men boling...
aku xsuke men boling sejak peristiwa tauliah kat UTM hari tu..
hahaha...sengal...

pas men boling si naiman ni plak nk beli kasot...
ok la folow je la..
murah la gak 2pasang dlm RM 100...
walaupon aku bru jd kye dpt duit...
tp jgn harap aku nk gune duit tu...
so dia pon xjd beli...
cett mcm pompuan tol la...
hahha...

pas window shoping tgok kasot..
perot berbunyi lagu dangdut..
kami pon mkn la...
nak taw topik pe dibincangkan?

hape lg....
pasal YO YO YO baru yg kuang ajar, bodoh sombong, tunjuk bgus...
mcm2 le aku dgar..
kalo aku ade lg kan la aku sound YO baru tu depan2 sume org...
mcm cilakak btol la dowang..
nak kate time kadet mantap...
mcm haram sume...poyo je lebey...
eeeeeeeeeeeeeeee cnjsifnianwfiwfif (ayat aku mencarot)

tolong la YO bru...
plz jgn tunjuk bgus n hormat la YO lame kowang ni...
hahha...cukup la aku cter pasal YO tu...
kang kowang xpham plak...

aku blik umah dlm kul 10 lebey...
aku pon kira r duit...
kira punye la kira...
ada lebey RM 50...

kowang ingt aku nk bg blik?
jgn harap...aku nk wat harta...
sebab aku da wat keje sehabis bek dan aku lyk dpt RM 5o tu..
hahahha....
jahat kah aku?
ade aku pedulik?
wakakkaka

p/s : kepada tn.... jgn le emo xtentu pasal...disebabkan probs tn tu, kami sume kena tempias....tn sedar sikit dan jgn nk anggap tn tu btol je setiap mase n jgn bg muka sngt kat YO bru tu (yee aku mmng kuang ajar)ade sesiapa pedulik....blah la...hipokrit sume..mcm haram jadah...

Tuesday, August 11, 2009

AKU SEORANG LAKI YG COMELL @ POMPUAN YG KACAK N TAMPAN??

hahah...benda ni berlaku 2 3 hari lepas...
aku mls je nk tulis entri ni.....
arini rajin plak nk menulis.....

aku da p satu tempat ni......
aku pon duk sebelah amoi...
aku taw amoi ni form5.....
so aku wat bodo je la...
tetibe dia tye aku...

"awak ni sekolah mane?"

wakakkaka... (aku tergelak dlm ati)
aku pon berterus terang la dgn amoi tu...
amoi tu pe lg.....
terperanjat r dgn memek muka dia tu.....
dia pon ckp....

"awak nmpk kecik dan muda la"

aku pon sengeh mcm sejuta batu jauhnye....

untuk pengetahuan amoi dan tuan2 dan puan2 sekali....
bkn amoi sowang tu je ckp mcm tu...
da ramai da org len berkata demikian...
jz hope aku akan awet muda sampai bler2....
ngeeee......

senyum la selalu untuk awet muda...

p/s : entri ni xde kena mengena dgn poyo ke hape...jz appreciation kpd mereka yg berkata demikian...mekasehhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

Saturday, August 8, 2009

kEKURANGAN BERAT???????

ramai org ckp...
kalo mkn waktu mlm2....

cnfirm kowang akan gemok....

sejak akir2 ni aku addicted nk minum n mkn waktu mlm......

misi ni bermula pukul 12 mlm lebey....
aku mesti minum air milo dgn roti atau biskut.......
ye aku memg nk naikkan berat aku ni sikit.....
thats why aku tetibe rase nk melantak mkn mlm ni....

tp..............
berat aku xnaik pon...

bertambah turun ade la....


bru2 ni aku timbng berat aku 44kg je....

waaaaaaaaaaa......nape duk umah berat aku turun ni....
padahal aku da mkn dgn rakusnye....

dan hasilnye BMI aku 18 lebey je.......



p/s : BMI aku xpernah sampai dan lebey dr 20........haishhh..

Friday, August 7, 2009

KEMELUATAN YANG BERGANDA2!!

hahahha....
apahal aku ni tetiba ketawa....uhuhuh..
bkn pe aku still dilanda kemeluatan....
sape yg bce entri aku bwh ni...
kowang paham la kot....

dah 5 ari aku xupdate blog aku....
aku xde mood disebabkan benda yang same...
lg2 ade nasik tambah yg menambah cter pasal YO itu...
haishhh lg la menyampah...
kang aku mencarot.....
nanti kowang pikir bukan2 plak.....

tp nape aku nk take pot eh....
ntah le mcm pelik pon ade....
wakkakaka...(mcm haram)

bukan pe...
yang menambah kan kemeluatan aku....
ada mamat ni xindependent langsung....
nk p situ sini ajak aku je...
aku lempang jugak mamat ni....
naseb bek la ko kwn aku...

kowang byngkan la......
aku da suggest barang baekkk kat dia....
pandai2 la p sendiri....
ni nak jugak ajak aku.....
panas dan rimas tol la aku.....
aku mls nk ckp byk....
lastly aku p sendiri dan ambek kan untuk dia...
sabar je la....

aku emo ke?
hahhahha.....
pedulik hape aku......


p/s : bler kemeluatan ni nak berakhir?????ngeeeeeeeeeeeeeeeee

Sunday, August 2, 2009

AKU MELUAT DENGAN KO!!!!!!!

seperti entry aku smlm, aku ckp aku nk jumpa ajutan aku kan...
hehehe.....
aku pon bertolak dr rumah menuju ke markas tempat aku stdy dulu dgn tempe.....
tempe ni skood aku dan satu bandar dengan aku....
so kalo ada pape senang nk communicate...

dlm kul 11 lebey sampai la kami di markas......
sampai2 je nmpk la YO bru tauliah ni bg kelas kat junior baru.....
dowang wat kelas kat tepi pagar pintu masuk...
ntah hape ntah dowang ajar aku xtaw la....

so kami pon cari la tn, tp dia xdtng lg...
membuta lg rupanye dia.....
xpe da paham sangt la tabiat dia...

kami pon pergi la markas....
ada la bebrapa org YO satu batch dgn aku....
disebabkan aku lame xjenguk n taw kisah2 bru ni....
pe lg dowang pon bukak la cter....
lgpon aku taw jugak la cite cikit2 sebab informer aku ramai....

cter yg diceritakan berkaitan dgn management, dan of course la gosip2 liar YO bru ni...
yg aku xleh bla.....
mereka begitu manja sekali dgn tn...
aku taw ko da YO...
xkan la benda kecik tu pon nk mintak tolong...
aku lempang ko kang.....
dulu kami xde la mcm tu....

aku taw tn tu baik......
jgn la take advantage beb.....
aku xsangka weh ko mcm tu.....
aku dengar dah naik menyampah dan meluat dgn ko....
plz la....jgn nak ngada la weh....

hahahha....
satu luahan perasaan yg macam cipan dari aku.....
tahap bengang n meluat aku capai tahap maximum......

kita tingalkan kisah YO itu

tn datang markas dlm kul 1 lebey....
time tu memng lapar....
tp nk wat cne.....bis boss kena la tunggu kan.....
topic perbincangn pd lunch tu xde yg lebey2 pon mcm sebelom ni....
more on PLAN A je......
thanks tn..u help us alot..

aku pon xpaham....
nape tn da mcm berubah....
mcm da emo....xmcm dulu2....
aku taw la ada mslh.....
dulu kalo ada mslh pon.....dia xkan mcm ni....
ayoo00....
whatever la....
yg penting misi aku dgn tempe arini tercapai.....

renungan sejenak

kenapa benda ni sume berlaku?
kenapa sume org berubah dlm sekelip mata?
kenapa sume len mcm...
kenapa?
kenapa?
kenapa?

mlm ni ada pemakaian pangkat.....sebelom pakai pangkat mcm bese.....
kena la hell beb..bru leh pakai rank.....
mls aku nk tengok, wat menyibok je....

owh yeah, one more thing FYI, YO tu stands for young officer atau pegawai muda atau leftenan muda....
sekian terima kasihhhhhhhhhh

p/s : sape yg bce n terasa tu nasib la....aku nk kutuk ke nak hape ke suke ati aku la...blog aku....kalo ko xpuas ati dgn aku...ko wat blog ko sendiri n kutuk aku blik....aku xkisah.....hahaha

Friday, July 31, 2009

PLAN D????????

bak kata orang, dalam hidup ni kita kena merancang....
begitu juga aku....aku pon ade plan dalam idop ni jugak..
mane la taw kalo plan A xjd at least ada back up plan len...

so, lepas aku hbs bljr, aku ade beberapa plan iaitu:
1) PLAN A (in progressing, must go through others departmnet b4 Dato's approval)
2) PLAN B (dgar2 Dato' xnk approve cz Dato' xnak kami masuk PLAN B ni)
3) PLAN C (not in progress yet = mcm xnak je tp mcm nak)
4) PLAN D (ape ye?)

disebabkan takot plan A sampai C xjadi (kalo jd pon ada tempoh menunggu), aku ambek la langkah2 berhati2 iaitu PLAN D.
PLAN D ni ape lagi cari keje la.......waakaka..

dgn qualification yg aku ade, xkan la nk keje cikai2 kot....
mesti la nk apply yg ada kena mengena dgn kos yg aku bljr lu....
penat beb belajar dgn training lagi....hanya yg mengalami je taw...

member kpd member aku gtou ada keje kosong kat tempat dia....
dan xsume org taw ada vacancy cz its within the employees itsef n spread over their members je...
lg pon post aku apply ni nk cepat(walaupon i wish i dont want that post) tp terdesak beb..haha

so aku pon sediakan resume aku,sijil2 aku n submit kat company tu....
mcm apply main2 je...haha....




lgpon aku da xsanggup orang tye....
"ko da keje belum?"

mesti la jwpn aku....
"aku penanam aggur yang berjaya"

huuhuhu......mana la taw ada rezeki kan?apply je..
untk plan A, kalo ade rezeki ade la...
huhuh....

p/s : esok nk jumpa ajutan aku, bincang pasal PLAN A, sebab dia yg uruskan (thanks tn)

Tuesday, July 28, 2009

PeMbZiRAn dUIt raKYAt

dua tiga hari lepas aku ade plan nk p pekan...ada la benda yg aku nk wat.ni aku list kan benda yg aku nk wat:
1) nk p pos office (nak poskan diri aku...hehe)
2) nk merayau2 (bkn meronggeng taw)

3) nk ajar abang kepada member aku guna excel (walaupon aku xreti sangat)


tapi hajat aku xkesampaian nk tunaikan sume benda ni dua tiga ari yg lepas sebab aku dilanda satu penyakit semenjak aku duduk kat umah iaitu...

M.A.L.A.S

so disebabkan penyakit ni sume benda xjd....

tp aku tekad nk p gak arini.......ada hikmat disebaliknye aku p pekan arini.hhuh
lepas selepas tugasan aku no 1 & 2, aku tunggu la member aku kat depan kedai komputer untuk ajar dia excel...

tup tup aku jumpe jurulatih PKBM yg aku pernah bekerjasama dgn dia mse perkhemahan PKBM peringkat kebangsaan bln 5 ari tu........
dia ni jurulatih kat kem TUDM yg berdekatan dgn umah aku (dulu aku pon PKBM kat kem yg sama gak)..
borak2 punye borak...dia ofer aku p menembak M16 dkat2 dn rumah aku gak weekend ni...
wahhh....ini peluang yg baik ni.....

jurulatih ni merupakan jl bg PKBM dan PLKN.....dan dia incharge menembak..
aku pon set la nk p......hahahha..excited beb walaupon da byk kali gak la menembak...
tp ape2 pon aku tunggu la weekend ni....hope everything is going ok....

aku selitkan sekali vidio menembak time aku kadet lu...tp menembak pistol browning la....layan beb.............


video

p/s : dulu kalo xdpt jatuhkan piring, kena berguling dalam lumpur & selut( tp aku xmsuk sebab aku ok gak la menembak).....pastu ajutan aku ckp " kowang ni membazir duit rakyat la, satu piring haram xjatuh)wakakak...p

di pAGi yAnG DInGIN

hahah...nak tdoq xbole plak...pe lg aku membebel sowang2 kat sini, walaupon aku xsuke membebel pasal aku....

sejak2 akhir ni aku jd rock plak...aku suke plak lgu2 marilyn manson....lagi2 lagu you spin me right round...huahuahua...(da lama da kot) ah...ada aku kisah?

bukannye pe aku ni dikira peminat lgu2 nasyid la..ckp je lgu pe, aku cnfirm taw..
aku siap menang tempat ke2 pertandingan nasyid mase kat matrix lu.... time sekolah jgn ckp la, lg la byk pertandingan aku msuk n menang...lawak2

lg satu nk jd mat/minah terap ni kn taw variety of lgu....jl bosan dia pangil je kadet2 ni menyanyi...
time aku kadet aku la yg selalu menyanyi kalo ade diner.haaaha...sodap gak ek sore aku...

kalo kat umah tiap2 petang aku melalak..jiran2 aku nk mara..lantak r...umah aku , bkn umah ko..
ada aku kisah..wakaka...

ni la lgu yg aku ckp tu...pape pon kowang lyn....





P/s : tergeliat lidah nk nyanyi lgu ni....lalallala
Reblog this post [with Zemanta]

Sunday, July 26, 2009

JoKEs for tHe day tO MaKE yoU lAuGh...

Kuih ape yang bungkusnya di dalam, isinya di luar?
Kuih salah bikin.

Binatang ape power Karate?
Kuda belang.cube kira brape black belt dia ade.

Siape yang menemukan dompet kulit?
Yang menemukan dompet kulit tersebut tolong pulangkan kepada saye.

Pintu ape yang walaupun dengan 10 org pun tak leh nak tolak?
Pintu yang ade tulis 'TARIK'

Saya ade 3 kepala,4 tangan dan 5 kaki...siapakah saya?

Pembohong...

Apa dia 'Jauh di mata, dekat di hati...'?
Usus

Binatang ape yang seluruh anggota tubuhnya kat kepala?
Kutu rambut

Nenek sape jalannya meloncat-loncat?
Neneknye si katak


Knape lelaki jarang kene penyakit anjing gila?
Sbb lelaki ni kan 'buaya'

Ape beza sekretari baik ngan sekretari kurang baik?
Sekretari baik..................'Selamat pagi tuan'
Sekretari kurang baik...........'Dah pagi ni tuan'

Ape persamaan Michael Jordan ngan Michael Jackson?
Dua-dua tak kenal korang...hehe

Tukang ape yang kalau dipanggil, die menjenguk ke atas?
Tukang gali kubur

Nak mencari sikit punye susah, bile dah dapat buang, ape bendanya?
Tahi hidung

Ape persamaan kain jemuran ngan telefon?
Dua-dua kalau dah 'kringgg' bole diangkat...

Knape pokok kelapa kat depan rumah harus ditebang?
Mestilah kene tebang, sape nak cabut pokok kelapa ...gile ape...

Gajah terbang dengan ape?
Dengan susah payah......


p/s : soalan aku plak...korang tengok buaya merangkak ke berdiri?ekkeee

pTD @ PanGLimA TeNterA DarAT?

beberapa ari lepas tetibe ada seseorng bersama2 motor dan karung guni datang umah aku.. pom pom.....owh ada surat rupanye...tengok2 surat tu aku yg punye..... tp tengok surat tu dr luar dah taw dr spa....huuhu....tawarannye berupa begini...



alamak pegawai tadbir diplomatik gred M41...aku bukan nk sangt ptd ni..
menggatal je pilih ptd ni...kan da dpt..hambek ko...
asal jawatan len aku mintak xdok?ayoo...

p/s : maleh nk p...ignore sudey..
Webfetti.com


Saturday, July 25, 2009

taK bAyaR biL aiR

disebabkan aku kebosanan, aku pon belek2 la khazanah yg ada dlm laptop aku ni...
tetibe teringat aku kat vc yg skuad aku wat.....hahhaaha....sengal mereka sume... gara2 tensen stdy la kunun...cett poodah




video


p/s : weh mawis n atim....kowang patot blnje aku sebab aku bg kowang femes...haha

Friday, July 24, 2009

SEBELOM N SELEPAS KEJADIAN....

kami lah skuad tebuan




sebelom kejadian.....kami 32 org sumenye




selepas kejadian....21 je yg survive

p/s: ehehehe.....aku dimana eh?

ZAMAN DOLO2.....SYAHDU BEB

3 tahun dulu………..eh 4 tahun dulu...

kehidupan aku yg sebenarnyer bermula bile aku jejakkan kaki aku kat uitm nih. aku ingat lagi. time tuh ceramah sal kokurikulum. aku ingat lg, pas abes dgr ceramah tu aku soraku g2 terus g daftar tuk jd PALAPES. time tu aku x faham sgt amende tu palapes? mcm2 aku pkr. ader gak upenye tentera kat u nih.tp xpe, minat punyer pasal aku masuk gak wlaupon aku blur2 n sowg2 time tuh.

pastu bermula la kehidupan aku sbg seorg palapes udara..kat citula aku berkenalan ngan ramai org yg sama cam aku. first tme masuk aku dapt kawan br seramai 32 org yg maner diorg ni la yg akan sm2 menjalani lthn n kehidupan slm 3 tahun akan dtg. aku rase kl aku x masuk palapes kwn2 aku mgkn terdiri dari coursemate je kot. kehidupan aku mula2 masu palapes x yah cakap la. kelam kabut pon ader gak. yela ngan kelas nyer , ngn training nyer nak ronggeng lg.....hahaha sebelom angkat sumpah kami ade induksi....ala budak bru le katakan....maseh hot..seronok giler. time induksi tula bermulanya alam perkenalan aku ngn skuad aku dlm erti kt yg sebnrnyer. … sumer jns pt senior bg kat kitorg. yela, time junior, bodoh2 lg. bile senior suh wat kitorg pon wat even time tu senior ajar wat kongkek babi walaupon sbnrnyer xder pon pt tuh.balik dari induksi tu terketar2 lutut kitorg. stiap kl nak turun n naik tgga mmg rase nak tcabut r lutut. cam kene parkinson pun ader. nak buang air tu kl leh nak cari toilet yg jenis duduk r. x larat dowh. huhu.. klakar pon ader. kl dah mencangkung n nak bangun jer mesti kene pgg dinding kiri kanan.kahkaka… tp tu dulu….

selepas masuk palapes baru r aku tau ape maksud sbnrye palapes nih. palapes ni lebey kurg cam tentera simpanan r. mula2 masuk mcm2 aku blaja. sal pangkalan hutan, senjata, menembak, jalan lasak, rentas halangan,pt, fitik, duty cadet, parade, rowcall n mcm2 lg r. stiap ari rabu plak kene ader morning parade, g kelas kene pakai uniform. ms mula2 masuk lu kire agak taksub gak r. sampaikan biler wat pt time pose pon aku sanggup turun sbb bes nyer pasal. tp taksub2 aku pon study aku xpnh luper. aku ingat lg lecturer aku pnh suh aku kuar dari palapes tu sbb takut xdpt manage mase tuk study n training. tp aku tahan gak. aku ckp aku xkn kuar kl pointer aku ok sem 1 tuh. alhamdulillah pointer aku kire bagus la gak kan. so, sape2 yg kater masuk palapes ni merugikan mase n pointer akn jatuh sbb x sempat study tu sumer x betul. bende ni bergantung pd diri kita sendiri gak. kl nk berjaya kene la berusaha ye x..

sepanjang aku jd junior sampaila senior, ape yg aku n skuad aku alami tu leh dikatakan sm jer sbb jurulatih kitorg adalah org yg sama. stiap kl pt mcm2 dier bg. side roll 1 padang tu mende wajib, foward roll, back roll, pt 10, star jump, skuad jump n mcm2 lg la. nak plak pesen dier ni skali bg bukan 5 cam botak nan sekor tuh tp berpuluh gak la. x same jer wat lg skali sampai la samer. mmg rase nk pengsan pon ader time tuh. sambil wat pt tu dlm ati mencarut jer. tp biler pikir2 balik bes sbnrnyer wat sumer tuh. lg2 bile wat ngn dak2 skuad. time tuh mmg nmpk r coorporation atr kitorg. pdg delima byk berjasa n slalu menjadi saksi time kitorg kene hell sampai kol 12 lebey.. walaupon stiap mlm ader rokol n pastu kene ‘hell’, tp pointer kitorg sumer agak gempak r gak kan. bukan cam kadet skunk. rokol jrg skali. pastu training pon ntah ape2.. tp bile dpt result exam mls aku nk cakap. tula, byk sgt ms free tu yg leka study. tul x?

time latihan lanjutan plak lg bes. stiap kl training mmg sakit la kitorg. salah sket terus kene punishment time tu gak. punishment plg latest lg yg aku ingat sal grup aku dapat no 4 mase ptdgn rentas hlgn time tuh. disebabkan tu kitorg kene rendam dlm air takungan tarzan swing. dah la berkeladak. telor berudu berapa ratus juta ntah. tu baru telor berudu, lom berudu dier lg. masuk jer dlm tu berebut2 berudu datang kat kitorg. naseb bek xder katak. bau air dier toksah cakap r. samak 7 8 kali belom tentu bau dier ilang. pas kene rendam tu lak ader la exercise sket2(byk r gak sampai ader junior aku nangis time tuh). balik bilik gatal2 sumer bdn dak2 yg kene rendam tuh. time tuh mmg aku rase nk bwk garfu kemana2 je aku g, sng sket nak garu bdn.huhu…(ni tempe n the gang je...aku selamat...yiha)

annual camp plak adalah merupakan tiga2 u yg ader efos kat semenanjung ni berkumpul ( uitm, uum, n usm). time tu jela kitorg dapat jumpe. time annual camp x yah cakap la. kompem mmg x kan mandi nyer bile masuk peringkat kem. seminggu kt dalam utan tuh sminggu tu la x mandi. sambil berjuta-juta lalat duk hurung kat kitorg. rase cam dah jadi tong sampah bergerak lak kitorg nih. maner kitorg g lalat tu mesti ikot. hina giler.. huhu. tp tiga2 annual camp yg aku dah g annual camp yg plg bes mase aku senior. lg2 time survivor. antr byk2 batch senior uitm yg pnh wat survivor batch aku la yg plg lm(5hr ke 4hr, x ingat la plak). plak tu time survivor cam2 benda pelik n klaka berlaku. antaranya tmkn keladi gatal smpai xleh bernafas la, ngigau mlm2 la.. terbakar appullete n baju no 4 la.. ader gak yg tanam nasi yg baru jer pas masak sebab takut ngn jurulatih nyer pasal. huhu. rugi2 nasik tuh. dah la lapar giler..tp xper, rezeki ader kat maner2 kan( kat khemah junior ngan inter la maner lg. amek rangsum diorg. kakakaka).. balik jer dari training sumer skuad aku turun berat bdn sampai 6kg. fuh giler r. tp shari pastu nek balik berat. ahaksss…pantang nmpk mknn depan mata xsampai 2 saat dah lesap. yg aku xleh blah kuar utan jer biler mkn kat kdai mamak sumer order capati sebab time survivor lu y.o. duk seludup capati jer tiap2 ari. kekeke.. thanks y.o! sbb kowg kitorg suker mkn capati.

tauliah plak ader la waktu2 yg aku n skuad aku nanti2 kan. selepas berjuang slm 3 thn akhirnya tiba gak waktu kitowg akan ditauliahkan oleh agong tuk jd y.o. time tauliah la aku rase time yg paling bes n mcm2 berlaku time tuh. kat ukm tu aku msuk renats hlgn campor tiga2 service..... ni kira yg selected sahaje la....dlm sume2 pompaun tu aku sowang je pompuan yg lepas monkey rank for the 1st attempt....tp.....huhhu.abaikan. plg aku x dapat luper time latihan kawad n terima watikah. time lthn kawad xyah citer r. penat, ngantuk, malas, lapar, lawak sumer ader. penat sbb kene wat kawad 2x stiap pg. ngantuk sbb tunggu ketibaan vvip sumer tuh. malas sbb pg2 kol 5 dah kene bgn.. x cukup tido la. huu.. lapar besela..lawak sbb jurulatih n kadet kt situ sumer xleh blah. ader yg sampai tertanggal kasut la, belt la(yg ni aku tau sape.. kakakaka), glove la, pitam sebab tahan berak punyer pasal pon ader. kakaka. yang rase2 nak pitam tp dipaksa memengsankan diri pon ader. time jalan perlahan ader plak kuar camtu jer g berak pastu ngan selambernyer masuk balik time jalan laju plak.menyempat jer. lawak.. lawak.. mcm2 tp aku mls nk taip byk2. time lthn terima watikah lak aku rase sgt bes r even ngantuk n letih time tuh.. kowg pkr r, pas kawad leh lak terus wat lthn watikah. penat wooo.. ngantuk jer ader la ‘ubat’ yg datang. salah wat jer kene ‘piap’ ngan ci upsi.. sakit woo kl kene rotan tuh. huhu. tapi pape pon ape yg aku ingat time hari sebenar mmg aku tido habis-habisan kat seat blakang line efos tuh. sebab time tuh maner ader dah pegawai yg akan jentik dahi ker, smbur air ke sbb x nak bg tido nyer pasal. sumer tu time training watikah jer. kakakakaka… dan disebabkan time tunggu turn efos sampai tula aku tido lm. dan hasilnya gmbr aku mase amek watikah tu nmpk sememeh giler. aku bangga giler2 ngan brader tukang tgkap gbr tuh. disebabkan dier lmbt snap r gbr aku cam cilanat. ader dlm gbr tuh dier snap time aku dah jalan. siap nmpk ayunan tgn aku lgi. cessssssss…. makasih bro!

lebey kureng la summary aku selama 3, 4 tahun yg lepas………


p/s: thanks tempe....aku copy n edit cikit2 entry ko.....cyg ko....wakakkaka


7800521

hahhaha....mesti korang pelik nape blog aku 7800521 kan?
ni bukan no ekor ke no plat ke hape...
nak taw? jeng jeng jeng...




ape ade pada nama?





no hape ni?

p/s: hape sume ni?byk main la...

ayoo

aku pon xde idea nape aku bole wat blog ni...
aku xsuke membebel n cite pasal aku sebenarnye..
tp mcm syok gak kan...
haahaha....
ni sume idea si rona tu....thanks a lot beb....
finally u open my heart to create a blog.....
for those who interested to know me better rajin2 le tgok blog aku n bg support ye..
huhuu...