Friday, July 24, 2009

ZAMAN DOLO2.....SYAHDU BEB

3 tahun dulu………..eh 4 tahun dulu...

kehidupan aku yg sebenarnyer bermula bile aku jejakkan kaki aku kat uitm nih. aku ingat lagi. time tuh ceramah sal kokurikulum. aku ingat lg, pas abes dgr ceramah tu aku soraku g2 terus g daftar tuk jd PALAPES. time tu aku x faham sgt amende tu palapes? mcm2 aku pkr. ader gak upenye tentera kat u nih.tp xpe, minat punyer pasal aku masuk gak wlaupon aku blur2 n sowg2 time tuh.

pastu bermula la kehidupan aku sbg seorg palapes udara..kat citula aku berkenalan ngan ramai org yg sama cam aku. first tme masuk aku dapt kawan br seramai 32 org yg maner diorg ni la yg akan sm2 menjalani lthn n kehidupan slm 3 tahun akan dtg. aku rase kl aku x masuk palapes kwn2 aku mgkn terdiri dari coursemate je kot. kehidupan aku mula2 masu palapes x yah cakap la. kelam kabut pon ader gak. yela ngan kelas nyer , ngn training nyer nak ronggeng lg.....hahaha sebelom angkat sumpah kami ade induksi....ala budak bru le katakan....maseh hot..seronok giler. time induksi tula bermulanya alam perkenalan aku ngn skuad aku dlm erti kt yg sebnrnyer. … sumer jns pt senior bg kat kitorg. yela, time junior, bodoh2 lg. bile senior suh wat kitorg pon wat even time tu senior ajar wat kongkek babi walaupon sbnrnyer xder pon pt tuh.balik dari induksi tu terketar2 lutut kitorg. stiap kl nak turun n naik tgga mmg rase nak tcabut r lutut. cam kene parkinson pun ader. nak buang air tu kl leh nak cari toilet yg jenis duduk r. x larat dowh. huhu.. klakar pon ader. kl dah mencangkung n nak bangun jer mesti kene pgg dinding kiri kanan.kahkaka… tp tu dulu….

selepas masuk palapes baru r aku tau ape maksud sbnrye palapes nih. palapes ni lebey kurg cam tentera simpanan r. mula2 masuk mcm2 aku blaja. sal pangkalan hutan, senjata, menembak, jalan lasak, rentas halangan,pt, fitik, duty cadet, parade, rowcall n mcm2 lg r. stiap ari rabu plak kene ader morning parade, g kelas kene pakai uniform. ms mula2 masuk lu kire agak taksub gak r. sampaikan biler wat pt time pose pon aku sanggup turun sbb bes nyer pasal. tp taksub2 aku pon study aku xpnh luper. aku ingat lg lecturer aku pnh suh aku kuar dari palapes tu sbb takut xdpt manage mase tuk study n training. tp aku tahan gak. aku ckp aku xkn kuar kl pointer aku ok sem 1 tuh. alhamdulillah pointer aku kire bagus la gak kan. so, sape2 yg kater masuk palapes ni merugikan mase n pointer akn jatuh sbb x sempat study tu sumer x betul. bende ni bergantung pd diri kita sendiri gak. kl nk berjaya kene la berusaha ye x..

sepanjang aku jd junior sampaila senior, ape yg aku n skuad aku alami tu leh dikatakan sm jer sbb jurulatih kitorg adalah org yg sama. stiap kl pt mcm2 dier bg. side roll 1 padang tu mende wajib, foward roll, back roll, pt 10, star jump, skuad jump n mcm2 lg la. nak plak pesen dier ni skali bg bukan 5 cam botak nan sekor tuh tp berpuluh gak la. x same jer wat lg skali sampai la samer. mmg rase nk pengsan pon ader time tuh. sambil wat pt tu dlm ati mencarut jer. tp biler pikir2 balik bes sbnrnyer wat sumer tuh. lg2 bile wat ngn dak2 skuad. time tuh mmg nmpk r coorporation atr kitorg. pdg delima byk berjasa n slalu menjadi saksi time kitorg kene hell sampai kol 12 lebey.. walaupon stiap mlm ader rokol n pastu kene ‘hell’, tp pointer kitorg sumer agak gempak r gak kan. bukan cam kadet skunk. rokol jrg skali. pastu training pon ntah ape2.. tp bile dpt result exam mls aku nk cakap. tula, byk sgt ms free tu yg leka study. tul x?

time latihan lanjutan plak lg bes. stiap kl training mmg sakit la kitorg. salah sket terus kene punishment time tu gak. punishment plg latest lg yg aku ingat sal grup aku dapat no 4 mase ptdgn rentas hlgn time tuh. disebabkan tu kitorg kene rendam dlm air takungan tarzan swing. dah la berkeladak. telor berudu berapa ratus juta ntah. tu baru telor berudu, lom berudu dier lg. masuk jer dlm tu berebut2 berudu datang kat kitorg. naseb bek xder katak. bau air dier toksah cakap r. samak 7 8 kali belom tentu bau dier ilang. pas kene rendam tu lak ader la exercise sket2(byk r gak sampai ader junior aku nangis time tuh). balik bilik gatal2 sumer bdn dak2 yg kene rendam tuh. time tuh mmg aku rase nk bwk garfu kemana2 je aku g, sng sket nak garu bdn.huhu…(ni tempe n the gang je...aku selamat...yiha)

annual camp plak adalah merupakan tiga2 u yg ader efos kat semenanjung ni berkumpul ( uitm, uum, n usm). time tu jela kitorg dapat jumpe. time annual camp x yah cakap la. kompem mmg x kan mandi nyer bile masuk peringkat kem. seminggu kt dalam utan tuh sminggu tu la x mandi. sambil berjuta-juta lalat duk hurung kat kitorg. rase cam dah jadi tong sampah bergerak lak kitorg nih. maner kitorg g lalat tu mesti ikot. hina giler.. huhu. tp tiga2 annual camp yg aku dah g annual camp yg plg bes mase aku senior. lg2 time survivor. antr byk2 batch senior uitm yg pnh wat survivor batch aku la yg plg lm(5hr ke 4hr, x ingat la plak). plak tu time survivor cam2 benda pelik n klaka berlaku. antaranya tmkn keladi gatal smpai xleh bernafas la, ngigau mlm2 la.. terbakar appullete n baju no 4 la.. ader gak yg tanam nasi yg baru jer pas masak sebab takut ngn jurulatih nyer pasal. huhu. rugi2 nasik tuh. dah la lapar giler..tp xper, rezeki ader kat maner2 kan( kat khemah junior ngan inter la maner lg. amek rangsum diorg. kakakaka).. balik jer dari training sumer skuad aku turun berat bdn sampai 6kg. fuh giler r. tp shari pastu nek balik berat. ahaksss…pantang nmpk mknn depan mata xsampai 2 saat dah lesap. yg aku xleh blah kuar utan jer biler mkn kat kdai mamak sumer order capati sebab time survivor lu y.o. duk seludup capati jer tiap2 ari. kekeke.. thanks y.o! sbb kowg kitorg suker mkn capati.

tauliah plak ader la waktu2 yg aku n skuad aku nanti2 kan. selepas berjuang slm 3 thn akhirnya tiba gak waktu kitowg akan ditauliahkan oleh agong tuk jd y.o. time tauliah la aku rase time yg paling bes n mcm2 berlaku time tuh. kat ukm tu aku msuk renats hlgn campor tiga2 service..... ni kira yg selected sahaje la....dlm sume2 pompaun tu aku sowang je pompuan yg lepas monkey rank for the 1st attempt....tp.....huhhu.abaikan. plg aku x dapat luper time latihan kawad n terima watikah. time lthn kawad xyah citer r. penat, ngantuk, malas, lapar, lawak sumer ader. penat sbb kene wat kawad 2x stiap pg. ngantuk sbb tunggu ketibaan vvip sumer tuh. malas sbb pg2 kol 5 dah kene bgn.. x cukup tido la. huu.. lapar besela..lawak sbb jurulatih n kadet kt situ sumer xleh blah. ader yg sampai tertanggal kasut la, belt la(yg ni aku tau sape.. kakakaka), glove la, pitam sebab tahan berak punyer pasal pon ader. kakaka. yang rase2 nak pitam tp dipaksa memengsankan diri pon ader. time jalan perlahan ader plak kuar camtu jer g berak pastu ngan selambernyer masuk balik time jalan laju plak.menyempat jer. lawak.. lawak.. mcm2 tp aku mls nk taip byk2. time lthn terima watikah lak aku rase sgt bes r even ngantuk n letih time tuh.. kowg pkr r, pas kawad leh lak terus wat lthn watikah. penat wooo.. ngantuk jer ader la ‘ubat’ yg datang. salah wat jer kene ‘piap’ ngan ci upsi.. sakit woo kl kene rotan tuh. huhu. tapi pape pon ape yg aku ingat time hari sebenar mmg aku tido habis-habisan kat seat blakang line efos tuh. sebab time tuh maner ader dah pegawai yg akan jentik dahi ker, smbur air ke sbb x nak bg tido nyer pasal. sumer tu time training watikah jer. kakakakaka… dan disebabkan time tunggu turn efos sampai tula aku tido lm. dan hasilnya gmbr aku mase amek watikah tu nmpk sememeh giler. aku bangga giler2 ngan brader tukang tgkap gbr tuh. disebabkan dier lmbt snap r gbr aku cam cilanat. ader dlm gbr tuh dier snap time aku dah jalan. siap nmpk ayunan tgn aku lgi. cessssssss…. makasih bro!

lebey kureng la summary aku selama 3, 4 tahun yg lepas………


p/s: thanks tempe....aku copy n edit cikit2 entry ko.....cyg ko....wakakkaka


4 comments:

♥ balkidz_hunny ♥ said...

ohhh...awak ke ayyo nie..
xsangke ade blog jugak..hehe..
haah sy kawen ujung tahun nie..
nnti sy jempot!

ayayoo said...

hahaha......jgn xjemput

Hayatito said...

best gila cte..
mantap r palap..
sy dulu g pemilihan je..
pastu pikir balek maleh r nak masuk..
jadwal pack gila tataw macam mn nak selit..

anyway..sy dah link blog..
happy blogging=)

ayayoo said...

thanks hayatito....
rugi beb xmsuk..hehe

Post a Comment