Wednesday, November 25, 2009

31 oktober - 14 november summary..........



pada tarikh diatas aku pergi pemilihan pegawai graduan kali ke 23....mase pemilihan garduan juga dibuat pemilihan kadet tjp ke 74......ini la kisah2 nye sebagai rumusan.....



31 oktober 2009
hari pendaftaran dan first time aku sampai kelantan...aku kena melapor kat kem desa pahlawan kelantan...
sampai di dewan mssdp, aku tgok ramai gler lelaki...pompuan berapa kerat je....
kira aku hebat la kan berada disampaing ramai lelaki...cewahh....
mase di sana, aku jumpa ramai member palapes uitm dan ramai jugak palapes dr u len...
aku jumpe si rona aka joe aka syapik jemain....dan dan dia jumpe aku butang dia tercabut..
poodahh.....taktik nk menakel aku konon...
aku juga diberi no badan H234.....
adakah no ni bertuah?


pada hari itu gak aku dilantik menjadi ic atau ketua bg wanita....jadahnye ic pendek..wakakakka.....

1 november 2009
hari ni berpakain pt sebab ada ujian iq test dan isi borang....borang hape ntah aku da lupe...iq test simple je mcm soklan mase nk msuk palapes...sejibik...
start arini da ramai laki2 ushar2 aku...wah mantopp aku.....kanak2 dak kadet tjp pon nk mengayat aku.....lantak kamoo le...
petng tu...disebabkan permaianan dimanolopli dak lelaki..aku decide nk wat jog sekitar dewan je...rona pon join aku sekali lari...
ramai laki2 jeles tgok aku lari dgn rona...wakakak

2 november 2009
hari ni ade ujian merancng n personaliti...
soalan merancng kacang seh....soalan personaliti pasal diri kita.lepas tu ada public speaking....tajuk yg aku bg 1malaysia...gempak seh....dak len bg tjuk pasal my state...adeh xsetaraf tol la dgn degree yg dowang ade....ada jugak yg xbercakap lngsung...tayang gigi watoe...at the end aku dpt pujian...mekasehhhhhhhhhhhhhhh

3 november 2009
medical check up bg dak graduan n separuh dak kadet yg xsetel lg..
time aku pekse darah...aku ade problem darah.....
bebrpa kali staff tu check..aku stil ada benda yg same.....sedey wooo......
last sekali staff tu bwk aku p dlm bilik...
cek lg sekali...mcm2 dia tye......
last sekali aku ok....
ramai dak2 graduan ingt aku ade hiv sebab dowang test guna hiv tester...
sebenarnye aku ok....

4 november 2009
medical check up dan penyingkiran sape yg xlepas medical check up..
mase diumumkan no h234.....aku terus sedey.....
wth aku ade peyakit tu.....
selama aku trng palapes xde mslh pon.....
simptoms2 yg di beritahu oleh dok tu xde lngsng kat aku......
ada koruption berlaku......
kowang bygkan la....
dlm 15 org perempuan....
9 disingkir mslh kshtan....
8 dr ktorang ade penyakit yg same...
lg 2 org disingkirkan sebab xlepas test...
so pompuan tinggal 4 je....
4 org tu jumlah yg dowang nak sampai akhir.....
tp dua org yg xlepas medical dibg retest bli....
untulk xnmpklah ade koruption kan.....
aku menangis xhenti2 sampai mlm...

5 november 2009
aku perpakain bju kurung bersam beg aku kononnye nk blik....
dak2 ni sume ada ujian larian 3.2 km...
air mata aku xhenti2 nages...
tp staff kat situ pujuk kami wat blik.....
pegawai2?wat bodoh je....
siap kutuk kami dpn dak len ade la...
ini ke namanye pegawai?
cnfirm ada koruption berlaku.....
aku wat recheck bersama 2 org member aku...
dan alhamdulliah aku clear dr probs tu...
petng tu jugak aku wat ujian larian berserta member aku lg 2 org n 2 lg calon doktor...
aku berlari dgn semangt dlm kehujanan dan hasilnye mase aku....17 ok.............
aku mantap dan aku xkan mengalah disebabkan mslh tu....
mlm tu jugak ada rehearsel untuk first board esok....
pompuan 6 org tu terkejut kami dtg kembali....
aku nk buktikan keadilan milik kami....
hahahaha..........

6 november 2009
first board n paling tinggi full kolonel.....
untuk graduan dimulakan dgn doktor dulu, kagat dan bru kami graduan airforce....
kami pompuan ada 9 org dan turn kami selepas maghrib....
aku duduk tengh2..dan mcm2 tanggungjwab aku perlu wat seperti melapr bg arahan da sebagainye.....
aku rase staff tu mmng saje bg aku duk tengh....
kan aku ade pengalam n mantap...
xkan nk bg dowang2 yg korup ni melaporr....
turn kami masuk....
aku dgn tenang memberi arahan dan melapor.....
soalan first dia tye...sape taw lgu airforce....
wah dlm hati aku...ni peluang aku nk show off ni...
aku pon nyanyi lgu airforce dgn bangganye..hahaha
soaln kedua....
whts ur contribution yg kamu nk wat dlm atm.....
mula2 ikot urutan dr ujung.....tetibe plak...dia pngil aku dulu jwb....
point yg aku bg? koruption koruption n koruption.....
panel2 situ xleh nk bangkang aku....
dan kolonel tu wt kesimpulan xde koruption dlm atm(ye ke?)
kalo calon yg len dia tye mcm2...tp time aku dia bg kesimpulan je....
hahah...poodah...
soalan kedua pasal birokrasi...ape tu?aku xjwb r....aku diam je...tp kolonel tu tye aku..
hah 234, muka kamoo mcm nk jwb je...hahah...mane de....kita kn pnadai berlakon k....
tim2 baik tengh berdiri...ada sowang calon tumbng.....wth time dlm ekon pon leh pengsan.....
adehh laa......

7 november 2009
pg tu xde pape aktiviti...jz turn dak kadet g board...kami sume lepak2 men sukan....
mlm tu ade pangilan tergempar.....kolonel nk jumpa kami......
mlm tu ade penyingkiran.....
mlm tu jugak mejar tu umumkan sape yg layak n dimsukkan kecwang mane....
samaada air trafic, air defence, material n urusetia....
yg tumbng dlm board pon dpt jugak.....cwgn air trafic plak tu...ah korup..
tup tup tup...nama aku tersenarai dlm material bersama dgn lg 5 org....alhamdulliah.....
total yg terpilih 28 org je....

8 november 2009
pg tu xde pape men sukan je....n aku pon sambut la dak2 yg tewas ni untuk pulang...seey woooo......kowang bygkan la mostky yg dpt lebey dr separuh xlepas larian 3.2 km....so kesimpulan?korup........

9, 10, 11 november 2009
xde wat pape........men sukan..blah blah blah....
9 hb penyingkiran dak kadet.....
rona?cian dia.....nages xhenti2...
aku paham beb perasaan ko....
11 hb calon graduan yg xlepas larian wat larian lg sekali....ada ok ada x...huh....ntah pape ntah...

12 november 2009
final board......sebelom calon airforce msuk ade interview dgn sape ntah......soalan dia tye aku...whats ur height...lex r aku taw aku pendek.....tp pendek bkn penentu segala2ye...dlm borad pin 2 star tu pon tye soalan yg same....jd perdebatan kejap pasal tinggi aku...hah.....pedulik pe aku.....lastly dato tu umumkan kami akan melapor ke ktu pada 23 feb 2010...alhamdulilah....

13 november 2009
pergerakan balik ke umah masing2.....sebelom kami blik....diumukan lg 5 org reserve yg akan join kami...so total kami 32 org...
sayu je nk tinggalkan mssdp....
staff2 yg byk bg sokngn kat aku..mekasehhhh especially cik afendi...huhu
aku blik nek bas bersama teeettt..................



pintu luar kem desa pahlawan.........aku sudah tinggal jejak ku disana..anda bler lg?


p/s : itu la summary cerita aku.......selain dr itu ramai peminat aku kat sane...xpaham tol la...kanak2 pon leh minat aku...mekasehhhhh

21 comments:

Cik LeYha~~~ said...

tahniah...=p

Rona Realiti said...

aku tak faham kenapa yg gagal blh dpt 2nd chance...??
yg lari thegeh2 boleh buat 2 3 kali larian...!?
yg tumbang dlm board pun blh dpt...!?
cmni ke kriteria pegawai yg depa nk...!??

sah sah...
setahun dua nnt lahirla golongan pegawai reput..
tau sembang deras je... keje haram tak reti buat...

yg tpilih tu byk yg haram jadah...
serius gua x puas hati...

p/s: ko lawa sgt ke smpi ada yg buta nk ngorat ko...!?

ayayoo said...

rona - taw xpe.....korup itu sume.......lawa?mane ak taw...ko tye r member2 ko...
cik leyha - mekaseh....

Anonymous said...

'kanak2 pon leh minat aku'

hahahaaa bukan semua okeyy~ :D
315 je koooot,
siap duk sbelah2 lg dlm bas.
bhahahahaaaa

-id : M453-

Aku OranG Laut said...

aku stuju bebenau ngan rona..
time aku punya pemilihan dlu..bdk tu bapak pendek gler..tp disebabkan bapak dia mejar..
trus dpt..
kabel..kabel..kabel..x habes2 dgn kabel..
time abg aku punya pemilihan plak..
bdk tu mmg x lepas dlm board, dah kena antor blk dah, tp disebabkan pakcik dia panglima atm trus dpt..
lg besar dia punya kabel..kabel...kabel..
bapak pun aku mejar tp aku tak penah mitak bapak aku tolong..
usaha sendiri la klaw nk berjaya dlm hidup..

btw..
congrats to aya..
semoga menjadi pegawai tudm yg dpt menjaga agama, bangsa dan tanahair..

err..lagu airforce aku tak tahu.
klau lagu samudera raya bley aku nyanyi.

Rona Realiti said...

gila apa tajuk entry ko...!?

Qaseh said...

kena ngorat....beb aya x marah ke aya larik ngan rona?...

apepon tahniah...kamu melangkahh setapak lagik...
kami doakan kamu berjaya...

nazri.sensei said...

pjgnye..huhu..congratz neway..

ayayoo said...

qaseh - hahahha..mekaseh kak...
nazri - wat sekali rumusan la..mls nk wat day by day..
anon - oiit ko sape?m453?ko ingt ko pemes ke mcm no id aku...weh aku pon nk kenal ko wey..
org laut - ko suke bg komen pnjng2kan....itu lah namenye koooorruupp...
rona - aku biol jap lepas excident...

Rona Realiti said...

penyakit _ _ _ _ _ _!?

haha..
teka teka..
nnt aku bg hadiah...

M453 sure tau jawapan...
tp xleh join contest ni...

(M)453 said...

id ko pemes,KONON!!!
hahahaaaa
ko pemes(bkn femes actually,'org terlihat') sbb pmpuan sikit je.
lau x,mmg 'tenggelam' la.(if u know what i mean) :p

nk taw aku sape,
aku dok depan skali time balik.(kusi single n turun kat s.alam gn ko)
xpun ko tnye buddy aku.
rona a.k.a joe a.k.a syapik a.k.a Aaron Aziz.(bweeeeeeekkkk!!!)
hahahahahaaa.
xpun add fb aku : hey_usuxlikeme@y.c

ULTRAMAN said...

tahniah, pok..sampai dah destinasi ko.. ganbate... jgn jadi korup jd yg lain dah la,,,,

ayayoo said...

m453 - oitt....ko pyh le nk ckp pape.....dah fames tu fames jugak...wakakaka.....aku xde fb la..ym leh?
ultraman - tq..weh jgn kepoh sudey...
rona - ko jgn cr pasal....kang aku sekeh ko kang..

(M)453 said...

femes? ?
saya takut kalau saya ckp kamu femes,
kamu jd riak,takbur,gila kuasa sbb kamu xd pegangan agama.(hahahaaa padahal aku yg kene sound cmtu dlm board time Yaasin.) :p
nk ym? ?boleh jea~
sila hubungi email yg tertera spt diatas.

p/s : ap kne mngene gn aku plak joe? ?
aku xbersalah beb! :D

ayayoo said...

aku xckp aku fames...aku ckp nombor aku yg fames...bce btol2 le dak kecik oii....
kena sound?padan muke ko...makspdnye ko yg riak la ni..wakakkaaa

Anonymous said...

first of all,congratz...
urmm..bile bace story u nih,i mmg sokong 100%..mm dlm kerjaya tentera nih,begitulah coraknya... rasanya bkn stkt tentera jer...
da jd satu trend,kerja x ikut kelayakan..walhal,ramai lg yg bersepah dan layak..
member hubby i terpilih utk pemilihan skali dgn u nih..cian kat die..result mmg tiptop.dsbbkan kabel die x bape nak kuat,bdk2 yg guna kabel berbintang2 cerahnye,dgn mudahnye singkirkan bdk nie...sdgkan result mmg hampeh....

ayayoo said...

ano - sape kah anda?leh berkenalan?sape member hubby u..huhu

Anonymous said...

hye frenz..
best bce story u nie..i rse mcm knl salah satu watak dlm story nih..i knl bdk yg tumbang dlm board tue..
for ur information.die mmg ade kabel besau,berbintang2 gitew...
nk wat cane kn???da rezeki die..tp mmg x fair ah dgn member2 yg len..'
by the way, smoga u jd GO yg berhemah n yg x reput...gud luck 4 ur training!!!

Anonymous said...

boley aje..nt r i tny hubby i..tp ade x budak navy interview skali dgn u tue??

ayayoo said...

anon1 - kamu kenal dia ke?weh nk kenal dgn kamoo...

anon2 - ada....palapes uitm...sy kenal dia..tp dia xnak orang kenal dia palapes...dia dpt kot..

weh anon berdua...email aku yee...nk kenal kowang sgt2...cntct aku sebelom aku g training ye...plz..

Anonymous said...

ayayoo....
anon 1 & anon 2 org yg sme lah!!!!!
nk cntct cane erk???k lah,ni email i
dealova_mesmerize@yahoo.com.my
ade facebook @ friendster x????

Post a Comment