Friday, July 31, 2009

PLAN D????????

bak kata orang, dalam hidup ni kita kena merancang....
begitu juga aku....aku pon ade plan dalam idop ni jugak..
mane la taw kalo plan A xjd at least ada back up plan len...

so, lepas aku hbs bljr, aku ade beberapa plan iaitu:
1) PLAN A (in progressing, must go through others departmnet b4 Dato's approval)
2) PLAN B (dgar2 Dato' xnk approve cz Dato' xnak kami masuk PLAN B ni)
3) PLAN C (not in progress yet = mcm xnak je tp mcm nak)
4) PLAN D (ape ye?)

disebabkan takot plan A sampai C xjadi (kalo jd pon ada tempoh menunggu), aku ambek la langkah2 berhati2 iaitu PLAN D.
PLAN D ni ape lagi cari keje la.......waakaka..

dgn qualification yg aku ade, xkan la nk keje cikai2 kot....
mesti la nk apply yg ada kena mengena dgn kos yg aku bljr lu....
penat beb belajar dgn training lagi....hanya yg mengalami je taw...

member kpd member aku gtou ada keje kosong kat tempat dia....
dan xsume org taw ada vacancy cz its within the employees itsef n spread over their members je...
lg pon post aku apply ni nk cepat(walaupon i wish i dont want that post) tp terdesak beb..haha

so aku pon sediakan resume aku,sijil2 aku n submit kat company tu....
mcm apply main2 je...haha....




lgpon aku da xsanggup orang tye....
"ko da keje belum?"

mesti la jwpn aku....
"aku penanam aggur yang berjaya"

huuhuhu......mana la taw ada rezeki kan?apply je..
untk plan A, kalo ade rezeki ade la...
huhuh....

p/s : esok nk jumpa ajutan aku, bincang pasal PLAN A, sebab dia yg uruskan (thanks tn)

Tuesday, July 28, 2009

PeMbZiRAn dUIt raKYAt

dua tiga hari lepas aku ade plan nk p pekan...ada la benda yg aku nk wat.ni aku list kan benda yg aku nk wat:
1) nk p pos office (nak poskan diri aku...hehe)
2) nk merayau2 (bkn meronggeng taw)

3) nk ajar abang kepada member aku guna excel (walaupon aku xreti sangat)


tapi hajat aku xkesampaian nk tunaikan sume benda ni dua tiga ari yg lepas sebab aku dilanda satu penyakit semenjak aku duduk kat umah iaitu...

M.A.L.A.S

so disebabkan penyakit ni sume benda xjd....

tp aku tekad nk p gak arini.......ada hikmat disebaliknye aku p pekan arini.hhuh
lepas selepas tugasan aku no 1 & 2, aku tunggu la member aku kat depan kedai komputer untuk ajar dia excel...

tup tup aku jumpe jurulatih PKBM yg aku pernah bekerjasama dgn dia mse perkhemahan PKBM peringkat kebangsaan bln 5 ari tu........
dia ni jurulatih kat kem TUDM yg berdekatan dgn umah aku (dulu aku pon PKBM kat kem yg sama gak)..
borak2 punye borak...dia ofer aku p menembak M16 dkat2 dn rumah aku gak weekend ni...
wahhh....ini peluang yg baik ni.....

jurulatih ni merupakan jl bg PKBM dan PLKN.....dan dia incharge menembak..
aku pon set la nk p......hahahha..excited beb walaupon da byk kali gak la menembak...
tp ape2 pon aku tunggu la weekend ni....hope everything is going ok....

aku selitkan sekali vidio menembak time aku kadet lu...tp menembak pistol browning la....layan beb.............


video

p/s : dulu kalo xdpt jatuhkan piring, kena berguling dalam lumpur & selut( tp aku xmsuk sebab aku ok gak la menembak).....pastu ajutan aku ckp " kowang ni membazir duit rakyat la, satu piring haram xjatuh)wakakak...p

di pAGi yAnG DInGIN

hahah...nak tdoq xbole plak...pe lg aku membebel sowang2 kat sini, walaupon aku xsuke membebel pasal aku....

sejak2 akhir ni aku jd rock plak...aku suke plak lgu2 marilyn manson....lagi2 lagu you spin me right round...huahuahua...(da lama da kot) ah...ada aku kisah?

bukannye pe aku ni dikira peminat lgu2 nasyid la..ckp je lgu pe, aku cnfirm taw..
aku siap menang tempat ke2 pertandingan nasyid mase kat matrix lu.... time sekolah jgn ckp la, lg la byk pertandingan aku msuk n menang...lawak2

lg satu nk jd mat/minah terap ni kn taw variety of lgu....jl bosan dia pangil je kadet2 ni menyanyi...
time aku kadet aku la yg selalu menyanyi kalo ade diner.haaaha...sodap gak ek sore aku...

kalo kat umah tiap2 petang aku melalak..jiran2 aku nk mara..lantak r...umah aku , bkn umah ko..
ada aku kisah..wakaka...

ni la lgu yg aku ckp tu...pape pon kowang lyn....





P/s : tergeliat lidah nk nyanyi lgu ni....lalallala
Reblog this post [with Zemanta]

Sunday, July 26, 2009

JoKEs for tHe day tO MaKE yoU lAuGh...

Kuih ape yang bungkusnya di dalam, isinya di luar?
Kuih salah bikin.

Binatang ape power Karate?
Kuda belang.cube kira brape black belt dia ade.

Siape yang menemukan dompet kulit?
Yang menemukan dompet kulit tersebut tolong pulangkan kepada saye.

Pintu ape yang walaupun dengan 10 org pun tak leh nak tolak?
Pintu yang ade tulis 'TARIK'

Saya ade 3 kepala,4 tangan dan 5 kaki...siapakah saya?

Pembohong...

Apa dia 'Jauh di mata, dekat di hati...'?
Usus

Binatang ape yang seluruh anggota tubuhnya kat kepala?
Kutu rambut

Nenek sape jalannya meloncat-loncat?
Neneknye si katak


Knape lelaki jarang kene penyakit anjing gila?
Sbb lelaki ni kan 'buaya'

Ape beza sekretari baik ngan sekretari kurang baik?
Sekretari baik..................'Selamat pagi tuan'
Sekretari kurang baik...........'Dah pagi ni tuan'

Ape persamaan Michael Jordan ngan Michael Jackson?
Dua-dua tak kenal korang...hehe

Tukang ape yang kalau dipanggil, die menjenguk ke atas?
Tukang gali kubur

Nak mencari sikit punye susah, bile dah dapat buang, ape bendanya?
Tahi hidung

Ape persamaan kain jemuran ngan telefon?
Dua-dua kalau dah 'kringgg' bole diangkat...

Knape pokok kelapa kat depan rumah harus ditebang?
Mestilah kene tebang, sape nak cabut pokok kelapa ...gile ape...

Gajah terbang dengan ape?
Dengan susah payah......


p/s : soalan aku plak...korang tengok buaya merangkak ke berdiri?ekkeee

pTD @ PanGLimA TeNterA DarAT?

beberapa ari lepas tetibe ada seseorng bersama2 motor dan karung guni datang umah aku.. pom pom.....owh ada surat rupanye...tengok2 surat tu aku yg punye..... tp tengok surat tu dr luar dah taw dr spa....huuhu....tawarannye berupa begini...



alamak pegawai tadbir diplomatik gred M41...aku bukan nk sangt ptd ni..
menggatal je pilih ptd ni...kan da dpt..hambek ko...
asal jawatan len aku mintak xdok?ayoo...

p/s : maleh nk p...ignore sudey..
Webfetti.com


Saturday, July 25, 2009

taK bAyaR biL aiR

disebabkan aku kebosanan, aku pon belek2 la khazanah yg ada dlm laptop aku ni...
tetibe teringat aku kat vc yg skuad aku wat.....hahhaaha....sengal mereka sume... gara2 tensen stdy la kunun...cett poodah




video


p/s : weh mawis n atim....kowang patot blnje aku sebab aku bg kowang femes...haha

Friday, July 24, 2009

SEBELOM N SELEPAS KEJADIAN....

kami lah skuad tebuan




sebelom kejadian.....kami 32 org sumenye




selepas kejadian....21 je yg survive

p/s: ehehehe.....aku dimana eh?

ZAMAN DOLO2.....SYAHDU BEB

3 tahun dulu………..eh 4 tahun dulu...

kehidupan aku yg sebenarnyer bermula bile aku jejakkan kaki aku kat uitm nih. aku ingat lagi. time tuh ceramah sal kokurikulum. aku ingat lg, pas abes dgr ceramah tu aku soraku g2 terus g daftar tuk jd PALAPES. time tu aku x faham sgt amende tu palapes? mcm2 aku pkr. ader gak upenye tentera kat u nih.tp xpe, minat punyer pasal aku masuk gak wlaupon aku blur2 n sowg2 time tuh.

pastu bermula la kehidupan aku sbg seorg palapes udara..kat citula aku berkenalan ngan ramai org yg sama cam aku. first tme masuk aku dapt kawan br seramai 32 org yg maner diorg ni la yg akan sm2 menjalani lthn n kehidupan slm 3 tahun akan dtg. aku rase kl aku x masuk palapes kwn2 aku mgkn terdiri dari coursemate je kot. kehidupan aku mula2 masu palapes x yah cakap la. kelam kabut pon ader gak. yela ngan kelas nyer , ngn training nyer nak ronggeng lg.....hahaha sebelom angkat sumpah kami ade induksi....ala budak bru le katakan....maseh hot..seronok giler. time induksi tula bermulanya alam perkenalan aku ngn skuad aku dlm erti kt yg sebnrnyer. … sumer jns pt senior bg kat kitorg. yela, time junior, bodoh2 lg. bile senior suh wat kitorg pon wat even time tu senior ajar wat kongkek babi walaupon sbnrnyer xder pon pt tuh.balik dari induksi tu terketar2 lutut kitorg. stiap kl nak turun n naik tgga mmg rase nak tcabut r lutut. cam kene parkinson pun ader. nak buang air tu kl leh nak cari toilet yg jenis duduk r. x larat dowh. huhu.. klakar pon ader. kl dah mencangkung n nak bangun jer mesti kene pgg dinding kiri kanan.kahkaka… tp tu dulu….

selepas masuk palapes baru r aku tau ape maksud sbnrye palapes nih. palapes ni lebey kurg cam tentera simpanan r. mula2 masuk mcm2 aku blaja. sal pangkalan hutan, senjata, menembak, jalan lasak, rentas halangan,pt, fitik, duty cadet, parade, rowcall n mcm2 lg r. stiap ari rabu plak kene ader morning parade, g kelas kene pakai uniform. ms mula2 masuk lu kire agak taksub gak r. sampaikan biler wat pt time pose pon aku sanggup turun sbb bes nyer pasal. tp taksub2 aku pon study aku xpnh luper. aku ingat lg lecturer aku pnh suh aku kuar dari palapes tu sbb takut xdpt manage mase tuk study n training. tp aku tahan gak. aku ckp aku xkn kuar kl pointer aku ok sem 1 tuh. alhamdulillah pointer aku kire bagus la gak kan. so, sape2 yg kater masuk palapes ni merugikan mase n pointer akn jatuh sbb x sempat study tu sumer x betul. bende ni bergantung pd diri kita sendiri gak. kl nk berjaya kene la berusaha ye x..

sepanjang aku jd junior sampaila senior, ape yg aku n skuad aku alami tu leh dikatakan sm jer sbb jurulatih kitorg adalah org yg sama. stiap kl pt mcm2 dier bg. side roll 1 padang tu mende wajib, foward roll, back roll, pt 10, star jump, skuad jump n mcm2 lg la. nak plak pesen dier ni skali bg bukan 5 cam botak nan sekor tuh tp berpuluh gak la. x same jer wat lg skali sampai la samer. mmg rase nk pengsan pon ader time tuh. sambil wat pt tu dlm ati mencarut jer. tp biler pikir2 balik bes sbnrnyer wat sumer tuh. lg2 bile wat ngn dak2 skuad. time tuh mmg nmpk r coorporation atr kitorg. pdg delima byk berjasa n slalu menjadi saksi time kitorg kene hell sampai kol 12 lebey.. walaupon stiap mlm ader rokol n pastu kene ‘hell’, tp pointer kitorg sumer agak gempak r gak kan. bukan cam kadet skunk. rokol jrg skali. pastu training pon ntah ape2.. tp bile dpt result exam mls aku nk cakap. tula, byk sgt ms free tu yg leka study. tul x?

time latihan lanjutan plak lg bes. stiap kl training mmg sakit la kitorg. salah sket terus kene punishment time tu gak. punishment plg latest lg yg aku ingat sal grup aku dapat no 4 mase ptdgn rentas hlgn time tuh. disebabkan tu kitorg kene rendam dlm air takungan tarzan swing. dah la berkeladak. telor berudu berapa ratus juta ntah. tu baru telor berudu, lom berudu dier lg. masuk jer dlm tu berebut2 berudu datang kat kitorg. naseb bek xder katak. bau air dier toksah cakap r. samak 7 8 kali belom tentu bau dier ilang. pas kene rendam tu lak ader la exercise sket2(byk r gak sampai ader junior aku nangis time tuh). balik bilik gatal2 sumer bdn dak2 yg kene rendam tuh. time tuh mmg aku rase nk bwk garfu kemana2 je aku g, sng sket nak garu bdn.huhu…(ni tempe n the gang je...aku selamat...yiha)

annual camp plak adalah merupakan tiga2 u yg ader efos kat semenanjung ni berkumpul ( uitm, uum, n usm). time tu jela kitorg dapat jumpe. time annual camp x yah cakap la. kompem mmg x kan mandi nyer bile masuk peringkat kem. seminggu kt dalam utan tuh sminggu tu la x mandi. sambil berjuta-juta lalat duk hurung kat kitorg. rase cam dah jadi tong sampah bergerak lak kitorg nih. maner kitorg g lalat tu mesti ikot. hina giler.. huhu. tp tiga2 annual camp yg aku dah g annual camp yg plg bes mase aku senior. lg2 time survivor. antr byk2 batch senior uitm yg pnh wat survivor batch aku la yg plg lm(5hr ke 4hr, x ingat la plak). plak tu time survivor cam2 benda pelik n klaka berlaku. antaranya tmkn keladi gatal smpai xleh bernafas la, ngigau mlm2 la.. terbakar appullete n baju no 4 la.. ader gak yg tanam nasi yg baru jer pas masak sebab takut ngn jurulatih nyer pasal. huhu. rugi2 nasik tuh. dah la lapar giler..tp xper, rezeki ader kat maner2 kan( kat khemah junior ngan inter la maner lg. amek rangsum diorg. kakakaka).. balik jer dari training sumer skuad aku turun berat bdn sampai 6kg. fuh giler r. tp shari pastu nek balik berat. ahaksss…pantang nmpk mknn depan mata xsampai 2 saat dah lesap. yg aku xleh blah kuar utan jer biler mkn kat kdai mamak sumer order capati sebab time survivor lu y.o. duk seludup capati jer tiap2 ari. kekeke.. thanks y.o! sbb kowg kitorg suker mkn capati.

tauliah plak ader la waktu2 yg aku n skuad aku nanti2 kan. selepas berjuang slm 3 thn akhirnya tiba gak waktu kitowg akan ditauliahkan oleh agong tuk jd y.o. time tauliah la aku rase time yg paling bes n mcm2 berlaku time tuh. kat ukm tu aku msuk renats hlgn campor tiga2 service..... ni kira yg selected sahaje la....dlm sume2 pompaun tu aku sowang je pompuan yg lepas monkey rank for the 1st attempt....tp.....huhhu.abaikan. plg aku x dapat luper time latihan kawad n terima watikah. time lthn kawad xyah citer r. penat, ngantuk, malas, lapar, lawak sumer ader. penat sbb kene wat kawad 2x stiap pg. ngantuk sbb tunggu ketibaan vvip sumer tuh. malas sbb pg2 kol 5 dah kene bgn.. x cukup tido la. huu.. lapar besela..lawak sbb jurulatih n kadet kt situ sumer xleh blah. ader yg sampai tertanggal kasut la, belt la(yg ni aku tau sape.. kakakaka), glove la, pitam sebab tahan berak punyer pasal pon ader. kakaka. yang rase2 nak pitam tp dipaksa memengsankan diri pon ader. time jalan perlahan ader plak kuar camtu jer g berak pastu ngan selambernyer masuk balik time jalan laju plak.menyempat jer. lawak.. lawak.. mcm2 tp aku mls nk taip byk2. time lthn terima watikah lak aku rase sgt bes r even ngantuk n letih time tuh.. kowg pkr r, pas kawad leh lak terus wat lthn watikah. penat wooo.. ngantuk jer ader la ‘ubat’ yg datang. salah wat jer kene ‘piap’ ngan ci upsi.. sakit woo kl kene rotan tuh. huhu. tapi pape pon ape yg aku ingat time hari sebenar mmg aku tido habis-habisan kat seat blakang line efos tuh. sebab time tuh maner ader dah pegawai yg akan jentik dahi ker, smbur air ke sbb x nak bg tido nyer pasal. sumer tu time training watikah jer. kakakakaka… dan disebabkan time tunggu turn efos sampai tula aku tido lm. dan hasilnya gmbr aku mase amek watikah tu nmpk sememeh giler. aku bangga giler2 ngan brader tukang tgkap gbr tuh. disebabkan dier lmbt snap r gbr aku cam cilanat. ader dlm gbr tuh dier snap time aku dah jalan. siap nmpk ayunan tgn aku lgi. cessssssss…. makasih bro!

lebey kureng la summary aku selama 3, 4 tahun yg lepas………


p/s: thanks tempe....aku copy n edit cikit2 entry ko.....cyg ko....wakakkaka


7800521

hahhaha....mesti korang pelik nape blog aku 7800521 kan?
ni bukan no ekor ke no plat ke hape...
nak taw? jeng jeng jeng...




ape ade pada nama?





no hape ni?

p/s: hape sume ni?byk main la...

ayoo

aku pon xde idea nape aku bole wat blog ni...
aku xsuke membebel n cite pasal aku sebenarnye..
tp mcm syok gak kan...
haahaha....
ni sume idea si rona tu....thanks a lot beb....
finally u open my heart to create a blog.....
for those who interested to know me better rajin2 le tgok blog aku n bg support ye..
huhuu...